////

Kerabu Rumpai Laut Bersambal

  



SAMBAL KERABU
  • 1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
  • 5 ulas bawang merah - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • lada hitam - ditumbuk
  • 2 ekor ikan kembong - dibakar dan diambil isinya
  • 2 batang serai - dihiris
  • garam
  • gula


Caranya:

  • Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.(ditumbuk/diblend)
  • Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk. Siap.

AIR CILI
  • Cili api + Cili merah + bawang putih ditumbuk kasar.
  • Campurkan dengan cuka dan sedikit air + garam.+ gula

KUAH TUMIS 
  • Halia + cili kering + bawang putih + bawang merah + serai + santan pekat + serbuk kunyit+ garam + asam keping dimasak sehingga naik minyak dan pekat.

Penyedap rasa: 
  • Budu+cili api+air limau nipis..
  • Campurkan kesemua sekali dan gaul sebati.

0 Reactions to this post

Add Comment

    Catat Ulasan